Društvo za akademski razvoj

Society for Academic Development

Čestitka Studiranje Vesti

Novi uspeh mladih matematičara

Društvo za akademski razvoj sa velikim zadovoljstvom prenosi vest o novom uspehu naših mladih matematičara i ovim putem im čestita na postignutom uspehu, u nadi da će celokupno društvo još više ceniti njihovo znanje i podsticati razvijanje istog.

Na najprestižnijem međunarodnom matematičkom takmičenju, Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, u Kejptaunu srednjoškolci iz Srbije osvojili su šest medalja. Oni su osvojili jednu zlatnu, tri srebrne i dve bronzane medalje, čime su potvrdili visok rejting koji naša zemlja godinama ima u oblasti matematike.

Zlatnu medalju osvojio je Žarko Ranđelović, učenik gimnazije ”Svetozar Marković” u Nišu. Srebrnu medalju osvojile su Anđela Šarković, učenica gimnazije ”Svetozar Marković” u Nišu, Dušan Drobnjak i Luka Vukelić učenici Matematičke gimnazije u Beogradu. Bronzanu medalju osvojili su Ivan Tanasijević i Maksim Stokić, takođe učenici Matematičke gimnazije u Beogradu, saopštio je vođa ekipe Srbije Dušan Đukić.

Međunarodna matematička olimpijada, 55. po redu, održava se u Južnoafričkoj Republici od 3. do 13. jula, a na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 560 učenika iz 101 zemlje, Kako se navodi, uspehu članova ekipe umnogome je doprinelo i stručno rukovodstvo ekipe koje su činili Dušan Đukić, Mašinski fakultet u Beogradu, Marko Radovanović, Matematički fakultet u Beogradu, i Miloš Milosavljević, gimnazija ”Svetozar Marković” u Nišu.

Ekipa Srbije za ovo takmičenje odabrana je posle niza takmičenja u organizaciji Društva matematičara Srbije, čiji je završni stepen Srpska matematička olimpijada, osmišljena po ugledu na Međunarodnu matematičku olimpijadu.

U odabiru zadataka za ova takmičenja, kao i u pripremama učenika, svake godine intenzivno radi oko 30 istaknutih profesora matematike. Završne dvonedeljne pripreme održane su u Beogradu i Vršcu uz značajnu podršku Matematičke gimnazije iz Beograda. Društvo matematičara takođe zahvaljuje kompaniji NIS koja je obezbedila značajan deo sredstava potrebnih za odlazak naše ekipe na Olimpijadu.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *