Novi uspeh mladih matematičara

Društvo za akademski razvoj sa velikim zadovoljstvom prenosi vest o novom uspehu naših mladih matematičara i ovim putem im čestita na postignutom uspehu, u nadi da će celokupno društvo još više ceniti njihovo znanje i podsticati razvijanje istog.

Na najprestižnijem međunarodnom matematičkom takmičenju, Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, u Kejptaunu srednjoškolci iz Srbije osvojili su šest medalja. Oni su osvojili jednu zlatnu, tri srebrne i dve bronzane medalje, čime su potvrdili visok rejting koji naša zemlja godinama ima u oblasti matematike.

Zlatnu medalju osvojio je Žarko Ranđelović, učenik gimnazije “Svetozar Marković“ u Nišu. Srebrnu medalju osvojile su Anđela Šarković, učenica gimnazije “Svetozar Marković“ u Nišu, Dušan Drobnjak i Luka Vukelić učenici Matematičke gimnazije u Beogradu. Bronzanu medalju osvojili su Ivan Tanasijević i Maksim Stokić, takođe učenici Matematičke gimnazije u Beogradu, saopštio je vođa ekipe Srbije Dušan Đukić.

Međunarodna matematička olimpijada, 55. po redu, održava se u Južnoafričkoj Republici od 3. do 13. jula, a na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 560 učenika iz 101 zemlje, Kako se navodi, uspehu članova ekipe umnogome je doprinelo i stručno rukovodstvo ekipe koje su činili Dušan Đukić, Mašinski fakultet u Beogradu, Marko Radovanović, Matematički fakultet u Beogradu, i Miloš Milosavljević, gimnazija “Svetozar Marković“ u Nišu.

Ekipa Srbije za ovo takmičenje odabrana je posle niza takmičenja u organizaciji Društva matematičara Srbije, čiji je završni stepen Srpska matematička olimpijada, osmišljena po ugledu na Međunarodnu matematičku olimpijadu.

U odabiru zadataka za ova takmičenja, kao i u pripremama učenika, svake godine intenzivno radi oko 30 istaknutih profesora matematike. Završne dvonedeljne pripreme održane su u Beogradu i Vršcu uz značajnu podršku Matematičke gimnazije iz Beograda. Društvo matematičara takođe zahvaljuje kompaniji NIS koja je obezbedila značajan deo sredstava potrebnih za odlazak naše ekipe na Olimpijadu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *