DAR na Sremskom frontu

Društvo za akademski razvoj odazvalo se pozivu učenika Osnovne škole „Sremski front“ iz Šida, koji su želeli da kamerom ovekoveče istoimeno spomen-obeležje i da se svojim remek-delom uključe u našu kampanju Kultura na dar 2.

Članovi DAR-a, Alisa Kockar i Milan Simonović, u pratnji fotografa Mihaila Ševića, otputovali su sredinom oktobra u Šid kako bi se sreli sa mladim autorima i njihovom nastavnicom. Nastavnica Nataša Kovačević Miljanović već drugu godinu za redom svoje učenike ohrabruje da uzmu učešća u našoj kampanji, koja je vid vannastavne aktivnosti iz koje deca mogu mnogo toga da nauče o kulturnoj baštini naše zemlje.

Dok su Jelena Zdjelar, Marko Miljanović i Marko Ćetojević obilazili područje spomen-obeležja „Sremski front“, koje se nalazi nedaleko od mesta Adaševci, na 106. kilometru auto-puta od Beograda do Zagreba, uz levu obalu reke Bosut, naši članovi imali su prilike da popričaju sa tek nekoliko osoba koje su se našle u okviru kompleksa.

Ono što odmah zapada za oko jeste veličina spomen-obeležja, koja je zaista impozantna, kao i stanje u kojem se nalazi, a koje se nažalost ne može pohvaliti. Od radnika koji rade na čuvanju ovog mesta saznali smo da postoje problemi sa noćnom krađom tablica sa imenima poginulih ratnika, kao i eksponata iz samog Muzeja u okviru kompleksa, a kao uzrok pominju nedostatak zaštitne ograde i nepostojanje adekvatnog obezbeđenja. Pored toga, saznali smo i da veoma malo ljudi posećuje ovo mesto, te da su najbrojnije posete na samu godišnjicu proboja fronta, kada državni zvaničnici nekoliko zemalja učesnica dolaze da polože vence.

Naši domaćini snimili su željene kadrove za svoj film, a mi smo uživali u novim saznanjima sa lica mesta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *