Velikan srpskog vajarstva konačno dobija spomen-ploču

Pionir srpskog vajarstva i član Srpske kraljevske akademije uskoro će dobiti svoju spomen-ploču na kući u kojoj je nekada stvarao.

Društvo za akademski razvoj pokrenulo je inicijativu da se na kući u kojoj je nekada stvarao naš vajar Đorđe Jovanović, postavi spomen-ploča u čast ovog izuzetnog umetnika.

Na ideju za pokretanje inicijative došlo se nakon završetka prve kampanje za očuvanje i promociju kulturne baštine u Srbiji – Kultura na DAR 1, na čijem je konkursu pristigao film autorke Dragane Radulović pod nazivom „Kuća vajara Đorđa Jovanovića“. Autorka je svojim delom želela da skrene pažnju na to da je ovaj velikan srpske umetnosti „koji je smatrao da ga srpski narod voli i da za njega stvara“ nepravedno „zaboravljen i nepoznat većini srpskog naroda“.

Iako njegova nekadašnja kuća, u kojoj se nalazio i njegov atelje, još uvek stoji na sred Vračara u Skerlićevoj broj 6, na njoj nema nikakvog obeležja koji bi radoznalim prolaznicima ukazivao pored čega prolaze.

Naša inicijativa naišla je na pozitivan odgovor beogradske opštine Vračar, koja je pripremila svu neophodnu dokumentaciju za postavljanje spomen-ploče na ovu kuću. Na sastancima u opštini, predstavnici našeg udruženja, Jovana Paunović i Milan Simonović, aktivno su učestvovali u rešavanju ovog pitanja. Celokupna inicijativa prosleđena je Gradu Beogradu, odnosno Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica, čiju odluku s nestrpljenjem očekujemo.

Ako i Vi želite da pođete Draganinim koracima, imate još malo, ali sasvim dovoljno vremena da postanete Vitez od kulture!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *