Tragični kraj velikog pisca i zabluda mnogih Beograđana

Na današnji dan 1984. godine, jedan od najplodnijih i najpopularnijih jugoslovenskih pisaca u periodu posle Drugog svetskog rata, Branko Ćopić, izvršio je samoubistvo, skokom sa mosta na Savi u Beogradu.

Ćopić je svoju prvu priču objavio 1928. godine, a pripovetku 1936. Smatra se nastavljačem tradicije seoske pripovetke srpskog realizma Kočića, Ćorovića i Veselinovića. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i Akademije nauka i umetnosti Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. Njegova dela u kojima dominiraju teme iz života ljudi iz Bosanske krajine i NOR-a prevođena su, između ostalog, na engleski, nemački, francuski i ruski jezik. Svoj život okončao je na današnji dan u svojoj 69. godini života, skočivši sa Mosta bratstva i jedinstva na desnu savsku obalu.

Most nikada nije promenio svoje ime iz Mosta bratstva i jedinstva u Brankov most.

Međutim, taj most danas Beograđani nazivaju Brankovim, misleći da je most dobio ime upravo po ovom piscu. Ipak, zvanično, most nikada nije promenio svoje ime iz Mosta bratstva i jedinstva u Brankov most. Od 1956. godine ovaj most se nalazi na mestu gde se nekada nalazio Most kralja Aleksandra iz 1934. godine.

Činjenice kažu da je Brankov most poneo ovaj „nadimak“ još pre ovog tragičnog događaja i to po Brankovoj ulici (nazvanoj po čuvenom pesniku Branku Radičeviću) na koju se most nastavlja. Ipak, gradske vlasti ovoj građevini nikada nisu zvanično promenile ime, tako da je ona i dalje Most bratstva i jedinstva.

Ono što je još interesantno, jeste da Brankov most čine dva odvojena mosta. Jedan je svečano otvorio Svetozar Vukmanović Tempo 1956. godine, a drugi je napravljen tokom sedamdesetih godina kada je saobraćaj postao obimniji u Beogradu.

U avgustu ove godine navršiće se tri godine od kako je ogradom zatvorena pešačka staza na uzvodnoj strani Brankovog mosta.

Današnja Brankova ulica nekada je nosila ime Gospodska, pošto je Odbor stare beogradske opštine odlučio da je tako imenuje, jer su u njoj stanovali ministri Jovan Marinković, Kosta Magazinović, Aleksa Simić, Jevrem Grujić, Nikola Krstić, Jovan Bošković i druga gospoda. Pre nego što je postala Gospodska, ova ulica je nosila ime Grobljanska, pošto se prvo zabeleženo srpsko groblje u Beogradu nalazilo iznad današnjeg Zelenog venca, u oblasti Ulice maršala Birjuzova.

U avgustu 2016. godine navršiće se tri godine od kako je ogradom zatvorena pešačka staza na uzvodnoj strani Brankovog mosta. Na upit građana kada će ovaj problem biti rešen gradske vlasti odgovaraju da popravka košta puno i da će je razmotriti, bez ikakvih konkretnih rokova. Zbog toga Udruženje građana „Ulice za bicikliste“ organizuje protestnu vožnju koja kreće od Trga Republike, 26.marta u 16:30.

2 thoughts on “Tragični kraj velikog pisca i zabluda mnogih Beograđana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *