Danas se obeležava Svetski dan Roma

Svakog 8. aprila, svet obeležava Svetski dan Roma, naroda sa karakterističnom tradicijom koji je i dan danas predmet nepravedne diskriminacije.

Kako navodi Wikipedia, teško je sa sigurnošću utvrditi broj Roma u svetu. Prema nekim procenama ima ih oko 1.500.000, a prema drugim između 5 i 10 miliona. Smatra se da između 6 i 8 miliona Roma živi u Evropi. Najveća koncentracija Roma je na Balkanskom poluostrvu u jugoistočnoj Evropi, u centralnoj Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, Rusiji i državama bivšeg Sovjetskog Saveza. Manji broj Roma živi širom zapadne Evrope, Bliskog istoka i severne Afrike. Najveći broj Roma živi u Rumuniji, dok najveći udeo Roma u ukupnom broju stanovnika ima Slovačka.

Zbog njihovog nomadskog načina života, oduvek je postojalo međusobno nepoverenje između Roma i njihovih sedelačkih komšija. Za njih se verovalo, i još uvek se veruje, da su prosjaci, lopovi, otmičari, neprilagodljivi za sedelački život i posao. Zbog svega toga bili su izlagani progonima. Romi su ponekad u svoje redove prihvatali i društvene otpadnike. Nepoverenje prema Romima je dostiglo vrhunac za vreme Drugog svetskog rata. Kao i Jevrejima, a za razliku od ostalih kategorija proganjanih od strane nacista, Romima je automatski sledovao odlazak u koncentracione kampove, robovski rad i/ili smrt. Veruje se da je na taj način ubijeno preko 500.000 Roma.

Kada se govori o Romima u Srbiji najčešće se spominju procene. Ne zna se koliko ih tačno ima. Službeni podaci govore o 150.000, neslužbene procene o 500.000 Roma. Problem mladih romske populacije u Srbiji je rano prekidanje školovanja. Naročito zabrinjava podatak da čak 60% Roma u Srbiji živi ispod apsolutne granice siromaštva. Oni uspešniji, obrazovani i kreativni, međutim kažu da ravnopravno učestvuju u društvenim i ostalim sferama zajednice.

Društvo za akademski razvoj imalo je priliku da se upozna sa kulturom ovog naroda kroz učešće autorke Lenke Konstadin iz Sombora na našem konkursu za najbolji kratki dokumentarni film o kulturnoj baštini u Srbiji – Kultura na DAR. Ona je poslala film pod nazivom „Obeležavanje svetskog dana Roma“, koji možete pogledati ispod u celosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *