Društvo za akademski razvoj

Society for Academic Development

Na današnji dan Vesti

Plavo nebo za Svetski dan autizma

Danas je Svetski dan autizma, dan kada bi svi trebalo da obratimo pažnju na one koji su svaki dan pored nas, a kojih se obično prekasno setimo.

Autizam je složeni razvojni poremećaj koji se obično javlja tokom prve tri godine života. Ispoljava se kroz probleme u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumevanju socijalnih situacija. Autizam nije diskriminativno oboljenje, budući da može da se desi svakoj porodici, bez obzira na rasnu, nacionalnu i etničku pripadnost, kao i socijalni i ekonomski status. Četvorostruko je učestaliji kod dečaka nego kod devojčica.

Prema najnovijim podacima autizam se javlja kod 20-60 dece na 10.000 rođenih. Ovaj složeni problem nije izazvan jednim jedinim uzrokom, već nastaje kao posledica različitih faktora koji utiču na razvoj mozga, njegovu strukturu i funkcionisanje.

Autizam nije mentalna bolest, niti su deca sa autizmom nevaspitana deca sa problemom u ponašanju. On ne nastaje zbog „hladnih” roditelja koji nedovoljno obraćaju pažnju na svoju decu, niti zbog emocionalne lišenosti i stresa. Osobe sa autizmom su emotivne, žele komunikaciju, mogu da se obrazuju i mogu da rade.

Sa osobama koje su autistične treba raditi individualno, pošto je svaka (kao i svi mi) posebna na svoj način. Veoma je važno da u sam proces bude uključena pre svega ona, a potom i njeni roditelji, vaspitači i stručna lica, kako bi kvalitet života osobe sa autizmom bio što bolji.

Povodom Svetskog dana autizma, Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom u saradnji sa organizacijom Tutti Srbija i ostalim partnerima, uradila je pre dve godine predivan spot za numeru “Light it up blue”, koja nosi naziv po istoimenoj globalnoj kampanji, koja se svake godine dešava u svetu 2.aprila.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *