Plavo nebo za Svetski dan autizma

Danas je Svetski dan autizma, dan kada bi svi trebalo da obratimo pažnju na one koji su svaki dan pored nas, a kojih se obično prekasno setimo.

Autizam je složeni razvojni poremećaj koji se obično javlja tokom prve tri godine života. Ispoljava se kroz probleme u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumevanju socijalnih situacija. Autizam nije diskriminativno oboljenje, budući da može da se desi svakoj porodici, bez obzira na rasnu, nacionalnu i etničku pripadnost, kao i socijalni i ekonomski status. Četvorostruko je učestaliji kod dečaka nego kod devojčica.

Prema najnovijim podacima autizam se javlja kod 20-60 dece na 10.000 rođenih. Ovaj složeni problem nije izazvan jednim jedinim uzrokom, već nastaje kao posledica različitih faktora koji utiču na razvoj mozga, njegovu strukturu i funkcionisanje.

Autizam nije mentalna bolest, niti su deca sa autizmom nevaspitana deca sa problemom u ponašanju. On ne nastaje zbog „hladnih” roditelja koji nedovoljno obraćaju pažnju na svoju decu, niti zbog emocionalne lišenosti i stresa. Osobe sa autizmom su emotivne, žele komunikaciju, mogu da se obrazuju i mogu da rade.

Sa osobama koje su autistične treba raditi individualno, pošto je svaka (kao i svi mi) posebna na svoj način. Veoma je važno da u sam proces bude uključena pre svega ona, a potom i njeni roditelji, vaspitači i stručna lica, kako bi kvalitet života osobe sa autizmom bio što bolji.

Povodom Svetskog dana autizma, Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom u saradnji sa organizacijom Tutti Srbija i ostalim partnerima, uradila je pre dve godine predivan spot za numeru „Light it up blue“, koja nosi naziv po istoimenoj globalnoj kampanji, koja se svake godine dešava u svetu 2.aprila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *