Sudbina meksičkih kolega još uvek pod velom tajne

Tokom septembra 2014. godine grupa profesora iz Ajocinape, iz jugozapadne države Gerero, odlučila je da rekvivira nekoliko autobusa iz obližnjeg grada Iguale. Oni su želeli da idu na miting u Meksiko Siti, a uobičajeno je da studenti iz ovog dela Meksika koriste autobuse za takve stvari. Obično ih i vrate.

Četrdeset i tri studenta danas se smatra nestalim i pretpostavlja se da su svi mrtvi. Gradonačelnik Iguale i njegova žena bili su veoma besni što su prekinuli politički događaj zbog čega su, kako navodi federalna vlada, naredili lokalnoj policiji da ih predaju narko-kartelu – Ujedinjeni ratnici (Guerreros Unidos). Članovi kartela su pomislili da su studenti članovi suparničkog kartela. Ubili su ih, spalili njihova tela na smetlištu i bacili njihove ostatke u reku.

To je scenario na kojem meksička vlada insistira. Istina ipak može biti daleko gora. Pod pritiskom porodica nestalih studenata, vlada Meksika je pozvala strane eksperte da istraže slučaj. Grupa eksperata poznata po španskim inicijalima GIEI (Interdisciplinarna grupa nezavisnih stručnjaka), 24. aprila ove godine objavila je izveštaj na čak 608 strana.

Eksperti nisu pronašli nikakve dokaze da su studenti bili spaljeni na smetlištu u vreme u kojem zvaničnici tvrde da se to desilo. Takođe, postoje pokazatelji koji govore o tome da je jedan od autobusa najverovatnije služio za prevoženje heroina iz Gerera – meksičke države broj 1 za proizvodnju ovog narkotika – do Čikaga. Studenti su možda ubijeni zbog toga što su nehotice pobegli sa robom vrednom nekoliko miliona dolara.

Čak su i detalji oko kojih se obe strane slažu zbunjujući. Na dan 26. septembra, oko 21:30, oko 100 studenata je napustilo Igualu u pet autobusa. Tri autobusa su došla pod otvorenu vatru lokalne policije. Studente iz jednog autobusa odvela je policija i od tada ih niko više nije video. Druga dva autobusa, koja su išla drugom maršrutom, takođe su zaustavljena. Opet, studenti iz jednog autobusa su odvedeni i gubi im se svaki trag. Ostali, koji su bili upozoreni na to šta se događa, pobegli su u mrak. Tela troje slučajnih prolaznika i tri studenta kasnije su otkrivena. Jednom studentu su oči bile iskopane, a nedostajala je i koža sa njegovog lica.

Delimična istina?

Gradonačelnik i njegova žena su u pritvoru, kao i 73 opštinska policajca i 50 članova narko-kartela. Vladina verzija događaja oslanja se delimično na priznanja kriminalaca. GIEI tvrdi da je 17 članova narko-kartela mučeno, navodeći fotografije koje pokazuju njihova tela sa velikim masnicama tokom procesa ispitivanja. Vlada navodi da istražuje tu tvrdnju – ali takođe otkazuje dobrodošlicu stranim ekspertima.

GIEI se žali da je vlada Meksika ometala njihovu istragu ne dozvoljavajući im da intervjuišu vojnike iz bataljona sa sedištem u Iguali. Nacionalna komisija za ljudska prava Meksika navodi da ima informaciju od svedoka da su oficiri federalne policije bili prisutni kada su studenti prebačeni iz jednog autobusa u lokalna patrolna kola, kao i da se nisu mešali. Vlada odbacuje tvrdnje. GIEI se takođe postavlja pitanje da li je vojska odbila da reaguje ukoliko je imala priliku.

Niko ne zna šta se zaista dogodilo, ali ceo Meksiko spekuliše o tome. Meksikanci se pitaju, koga to vlada štiti? Vojsku i federalnu policiju, sumja većina. Meksikanci su još više zaprepašćeni ponašanjem zvaničnika na lokalu. Ova saga ih podseća na činjenicu da se u nekim delovima zemlje organizovani kriminal stopio sa lokalnom politikom toliko da je nemoguće razdvojiti ih. Takođe, podseća ih i na to da se zločini u Meksiku retko kad kažnjavaju: samo jedan u stotinu dovede do robije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *