Moj prijemni ispit: Milion pitanja u glavi

Nakon brojnih ideja (počevši od matematike, preko žurnalistike, do antropologije), krajem druge ili početkom treće godine gimnazije sam shvatila da želim da upišem međunarodnu politiku. U tom otkriću sam imala veliku pomoć prijatelja, koji su mi prenosili svoja iskustva sa Fakulteta političkih nauka, ali i drugih fakulteta, tako da zaista nisam imala neku drugu želju. Jelena, godinu dana starija od mene, učinila je isto i nekoliko meseci pred prijemni, na kraju prvog semestra, pozvala me je da je posetim i vidim kako je to biti na FPN-u. Ipak, odabrale smo potpuno neobičan dan – dan kada se održava koncert. Profesor Dušan Pavlović sa svakom generacijom oformi bend, vežbaju tokom semestra i na kraju održe koncert u amfiteatru za sve studente. Oduševila sam se i rekla sam sebi: „Da, to je to.“

Sećam se, stariji su mi govorili kako bi trebalo da razmislim još jednom, posebno o zapošljavanju nakon fakulteta i o mogućnosti da polažem dva prijemna, pa tako sebi osiguram da ću upisati neki fakultet. No, ja nisam htela ni da čujem za to. Okej, da, konkurencija je velika, ali ja to znam. Istorija, ustav i sociologija. Koliko teško može da bude?

Profesor Dušan Pavlović sa svakom generacijom oformi bend, vežbaju tokom semestra i na kraju održe koncert u amfiteatru za sve studente. Oduševila sam se i rekla sam sebi: „Da, to je to.“

Završila se školska godina, dobila sam Vukovu diplomu, maturskim radom iz sociologije sam bila veoma zadovoljna. Uporedo sam učila, završavala gimnaziju i radila na projektu. Zato su me moji roditelji „podstakli“ da se prijavim za junsku pripremnu nastavu. Tadašnjih 9.000 dinara, koliko je priprema koštala, za moju porodicu bili su malo bogatstvo, zato sam se potrudila da ih iskoristim na najbolji mogući način. Sedela sam u prvom redu, pažljivo slušala i sve zapisala. Preostale dane sam iskoristila za učenje, sedeći u dnevnoj sobi i listajući knjige, stranu po stranu.

Došao je dan prijemnog. Stigla sam malo ranije, pa sam neko vreme sedela u hladu u parkiću. Mislim da sam tek tada postala nervozna. Rasporedili su nas i otišla sam u amfiteatar na FON-u.

Šok Prvi. Sedim u prvom redu, postoji kontrola i dežurni se zaista trude da vode računa o akademskom poštenju, ali shvatam da je uspeh… Polovičan. Ljudi imaju puškice po gumicama i domunđavaju se.

Šok Drugi. Pitanja. Posebno sociologija. Iako sam knjigu prešla više puta i iako bih na bilo kom odgovaranju, pa čak i kod svog strogog profesora Kuljića, umela da odgovorim na sva pitanja za peticu sa zvezdicom, na prijemnom me njih nekoliko ostavlja u čudu. Jedno čak ni ne razumem – ne znam ni kom delu gradiva pripada. I ništa nije kao na pripremama. Baš ništa.

Imala sam milion pitanja u glavi – jesam li ja za ovo? Šta ako nisam? Za šta sam onda?

Duboko udišem vazduh, smirujem se i rešavam da dam sve od sebe. Tu sam gde sam, nema nazad. Čitam pitanje po pitanje. Popunjavam. Za mene su to bili „biti ili ne biti“ trenuci. A moralo je da bude. Odlazim.

Sutradan sam bila na prijemu u, čini mi se, Ambasadi Holandije i bila sam toliko srećna što tamo niko nije znao za prijemni i što me nije pitao kako sam prošla. Imala sam milion pitanja u glavi – jesam li ja za ovo? Šta ako nisam? Za šta sam onda? Ali, na svako pitanje bih samoj sebi dala odgovor da jesam i da nemam sumnje. Negde pred kraj prijema, dobila sam informaciju da su rezultati objavljeni na ulaznim vratima fakulteta i odmah sam požurila nazad na Voždovac.

Primljena sam.

P.S. Kada bih mogla sve ponovo… Opet bih izabrala isto. Ali nikada više ne bih primenila isti pristup.


Alisa Kockar, jedna od osnivača Društva za akademski razvoj, diplomirana politikološkinja za međunarodnu politiku na masteru međunarodne bezbednosti, crveno i crno, odbornica, optimista i pesimista, dobitnica nagrade Dr Predrag Simić, prznica koja prima poklone isključivo u knjigama i ukrasnim svećama. Prava Alisa u Zemlji čuda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *