Moj prijemni ispit: Ostvarenje dečijeg sna

Kada decu pitate kojim zanimanjem će se baviti kada odrastu, čujete najrazličitije i najmaštovitije odgovore. Moj odgovor je bio da želim da budem advokat.

Ovom prilikom svoje iskustvo sa prijemnog ispita želim da podelim sa budućim kolegama pravnicima koji olako shvataju pripremu i polaganje istog. Ni dan danas nisam sigurna odakle u meni tolika želja za bavljenje tom profesijom, ali uvek sam sa sigurnošću tvrdila da ću upisati Pravni fakultet.

Posle završetka osnovne škole, upisala sam Gimnaziju u Mladenovcu, društveno-jezički smer. U prvoj godini srednje škole sam znala da za prijemni ispit na fakultetu polažem srpski jezik, istoriju i ustavno pravo, te sam se trudila da tokom srednjoškolskih dana uspešno savladam materiju iz tih predmeta.

Iako sam iz srednje škole nosila maksimalan broj bodova, i iako sam računala na to da sam u startu u boljoj poziciji od drugih zbog učestvovanja na takmičenjima, dopustila sam sebi da me to samopouzdanje prevari.

Kada sam se 2011. godine prijavila za pripremnu nastavu na fakultetu, želeći da vidim na koji deo gradiva da obratim najviše pažnje, sve mi se činilo i više nego poznatim i nisam mnogo vremena posvetila spremanju za sam prijemni ispit. To je bila ogromna greška. Naime, iako sam iz srednje škole nosila maksimalan broj bodova, i iako sam računala na to da sam u startu u boljoj poziciji od drugih zbog učestvovanja na takmičenjima, dopustila sam sebi da me to samopouzdanje prevari.

Kako se bližio datum polaganja prijemnog, nailazila sam na sve više oblasti iz kojih su mogla biti pitanja na prijemnom, a kojima ja nisam tako dobro vladala. Osećala sam veliku tremu na sam dan polaganja prijemnog. Stigla sam na fakultet na vreme. Veliki broj mojih vršnjaka je čekao u holu Pravnog fakulteta i sećam se da su i oni imali preplašene izraze lica. Ušli smo u amfiteatar prof. Radomira Lukića, svako je seo na svoje mesto i počeli smo da rešavamo pitanja.

Nikada neću zaboraviti kako sam se osećala tokom rešavanja tog testa. Sve mi je bilo i više nego poznato, činilo mi se da sam to već čitala, ali, na primer, nisam znala da li je u pitanju 1313. ili 1315. godina. Kako sam čitala pitanje za pitanjem, sve više nedoumica mi se javljalo. Kada se završilo polaganje, znala sam koliko tačnih odgovora imam i pripremila sam svoje roditelje na činjenicu da ću biti na samofinasiranju.

Nisam se prevarila, posle dan, dva, izašla je rang lista i ja sam sa svojih 78 bodova bila na 631. mestu. Moram vam priznati da je to bio šok za jednog odličnog učenika koji je svoje osnovno i srednje obrazovanje završio sa najboljim ocenama. Nisam sigurna da li me je ta rečenica „ja sve znam“ ikada više koštala nego tada. Između ostalog, ne kaže se za džabe da se na greškama uči, a ja sam naučila iz sopstvenog iskustva.

Posle letnjeg odmora, odlučila sam da ozbiljno pristupim studijama i prvu godinu sam završila sa prosekom 9.73. Nijednog trenutka se nisam pokajala što sam upisala Pravni fakultet. Prvu godinu upiše 1.500 studenata, ali istina je da se mali broj studenata pronađe u toj materiji i uživa tokom studija.

Što se mene tiče, ja to upravo i radim. Uživam u svakom danu svojih studija, član sam nekoliko nevladinih organizacija, posećujem stručne skupove i seminare i upoznajem nove ljude, svoje buduće kolege, od kojih čujem po koji novi savet ili zanimljivu priču.

Ukoliko imate radne navike i ukoliko zaista želite da upišete Pravni fakultet (a ne vaši roditelji) moj savet je da na vreme počnete da spremate materiju za prijemni ispit i da se tome u potpunosti posvetite.

Ukoliko imate radne navike i ukoliko zaista želite da upišete Pravni fakultet (a ne vaši roditelji) moj savet je da na vreme počnete da spremate materiju za prijemni ispit i da se tome u potpunosti posvetite. Da se razumemo, nije smak sveta ni ukoliko upišete prvu godinu kao samofinasirajući student, ali bi vam sigurno bilo slađe da taj novac, kojim biste platili školarinu, utrošite na letnju školu u inostranstvu ili kurs stranog jezika.

Istina je da se poslednjih godina advokatura suočava sa mnogim izazovima, te nisam sigurna da li sebe mogu da nazovem srećnicom zbog ostvarenja svog dečijeg sna, ali znam da ću nastaviti hrabro da koračam sve do ispunjenja svog cilja – sve dok sebe ne budem mogla da nazovem pravim profesionalacem i znalacem svog zanata. To želim i budućim kolegama pravnicima – da se smelo i hrabro upustite u studiranje i da upijate što više informacija, kako od profesora, tako i od drugih stručnjaka koje budete imali prilike da slušate.


Aleksandra Lazić, apsolventkinja Pravnog fakulteta, članica Upravnog odbora darovitog DAR-a. Divi se načinu na koji nezavisne institucije u Srbiji deluju kako bi u našoj zemlji vladalo pravo, a ne sila. Obožavalac francuskog jezika i kulture.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *