Realizovana poseta Misiji OEBS-a u Srbiji

Društvo za akademski razvoj organizovalo je posetu Misiji OEBS-a u Srbiji u sredu 15. juna za dvadesetak zainteresovanih studenata i studentkinja.

Učesnici posete okupili su se ispred sedišta Misije na Novom Beogradu, nedaleko od zgrade nekadašnjeg Saveznog izvršnog veća, a danas Palate Srbija. Njegova ekselencija gospodin Peter Burkhard, šef Misije OEBS-a u Srbiji dočekao je učesnike na ulazu u prostorije Misije i uputio ih ka sali u kojoj će se bliže upoznati sa radom ove institucije.

Uvodnu reč imala je Alisa Kockar, ispred Društva za akademski razvoj koja je ukratko predstavila našu organizaciju i njene ciljeve, nakon čega se prisutnima obratila Ivana Milatović, viša saradnica za odnose sa medijima i politička pitanja Misije OEBS-a u Srbiji, koja je predstavila ambasadora i agendu posete.

Ambasador Burkhard govorio je o nastanku OEBS-a i njegovoj misiji u svetskoj politici. Nešto više o odnosu Srbije i OEBS-a, prisutni su mogli da čuju od Vladimira Bilandžića, specijalnog savetnika za mere izgradnje poverenja i bezbednosti Misije OEBS-a u Srbiji, koji je periodu od 1986. do 1991. bio je član delegacije bivše Jugoslavije na konferencijama KEBS-a u Beču.

Nakon toga, učesnici posete imali su priliku da čuju koja odeljenja u okviru Misije OEBS-a postoje, zahvaljujući Ivani Milatović koja je predstavila sva odeljenja, a potom i Sanje Stanković, predstavnice Medijskog odeljenja Misije, koja je bliže predstavila rad odeljenja kojem pripada.

Sat i desetak minuta nakon početka predavanja došlo je vreme za pitanja studenata, koja nisu izostala. Učesnike posete zanimalo je koliko je ciljeva postigla Misija OEBS-a u Srbiji za ovih 15 godina postojanja, da li postoji neki plan za rešavanje ekoloških pitanja u našoj zemlji, kako Misija može pomoći deci sa ulice koja su prinuđena da prose, kao i to na koji način Misija OEBS-a reaguje na najnovija dešavanja u Beogradu (slučaj Savamala) i Novom Sadu (otpuštanja u Radio-televiziji Vojvodine). Domaćini su bili dovoljno vični da odgovore na sva postavljena pitanja, a sudeći po povratnoj informaciji koju smo dobili od svih učesnika posete, čini nam se da su odgovori bili više nego zadovoljavajući.

Ovom prilikom zahvaljujemo našim domaćinima, posebno Njegovoj ekselenciji gospodinu Peteru Burkhardu, Vladimiru Bilandžiću, Ivani Milatović i Sanji Stanković na srdačnoj dobrodošlici i prijatnoj atmosferi. Takođe, zahvaljujemo svim studentima i studentkinjama koji su došli u dogovoreno vreme i svojim prisustvom, a naročito pitanjima, učinili ovu posetu jednom od najzanimljivijih u našoj organizaciji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *