Saopštenje povodom novih odluka gradske vlasti u Beogradu

Društvo za akademski razvoj u maju 2014. godine pokrenulo je inicijativu za imenovanje jedne beogradske ulice po svetski čuvenom, ali u Srbiji malo poznatom francuskom državniku i premijeru Aristidu Brijanu, sa ciljem da se na taj način oda počast jednoј od najznačajnijih ličnosti za period Prvog svetskog rata.

Bolja prilika za imenovanje ulice po ovom izvanrednom državniku nije mogla da bude od obeležavanja stogodišnjice od početka Velikog rata, zbog čega smo se i upustili u ovo, za naše udruženje, potpuno novo iskustvo. Nedelje i nedelje istraživanja, konsultacija sa obrazovanim ljudima, poznavaocima istorije, francuske kulture i politike, procedurama za podnošenje inicijative, učinile su da dobijemo zvaničnu pismenu podršku za inicijativu od tadašnjeg ambasadora Francuske Republike u Beogradu, brojnih akademika, članova Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednika Francuske Federacije UNESKO klubova i uvaženih profesora Univerziteta u Beogradu. Naišli smo na pohvale i odobravanja gotovo svih pojedinaca sa kojima smo kontaktirali oko inicijative.

Čitav trud urodio je plodom kada smo pred sobom imali potpuno spremnu dokumentaciju za prvi zvanični korak na putu ka imenovanju ulice – preko 30 potpisa podrške, dokumenta kojima se potkrepljuju naše tvrdnje o Brijanovom značaju za srpski narod i razlozi zbog kojih zaslužuje da se njegovo ime nađe među brojnim ličnostima čija imena krase ulice našeg glavnog grada. Predlog koji smo naveli u tekstu inicijative bio je da Aristid Brijan dobije ulicu u naselju „Stepa Stepanović“ (prema našim tadašnjim izvorima, naselje nije imalo zvanično imenovane ulice) ili da ime dobije ulica koja je nekada nosila ime ovog velikog državnika. Beograd je imao Brijanovu ulicu tokom 1930-ih, nakon čega je njeno ime više puta menjano, a današnji naziv nosi po Dragoslavu Jovanoviću. Naša inicijativa predata je na pisarnici Gradske uprave grada Beograda, čime je zahtev i zvanično podnet Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica.

Komisija je održala sednicu kojoj su prisustvovala dva člana Društva za akademski razvoj, a na kojoj je bilo reči i o našoj inicijativi. Ona je naišla na oduševljenje članova Komisije, ali je odmah odbačena ideja da se Brijanu vrati nekadašnja ulica budući da se na njenoj adresi nalazi sama zgrada Skupštine grada Beograda. Takođe je odbačena ideja da neka ulica u naselju „Stepa Stepanović“ ponese njegovo ime, jer već postoji spisak ulica i nema slobodnih. Krajnji zaključak Komisije bio je taj da je inicijativa odlična i da je Aristid Brijan bio zaista izuzetan državnik koji zaslužuje da jedna od većih ulica u našem glavnom gradu ponese njegovo ime i da će stoga ono ući u poseban deo rezervnog fonda ulica koji je namenjen projektu Beograd na vodi“. Uskoro će se navršiti tačno dve godine od donošenja takvog zaključka, a od ulice Aristida Brijana još uvek nema ništa.

Osim inicijative za imenovanje ulice po Brijanu, naše udruženje podnelo je 2014. godine Gradskoj opštini Vračar predlog da se postavi spomen-ploča pioniru srpskog vajarstva i članu Srpske kraljevske akademije, Đorđu Jovanoviću, na kući u kojoj je nekada stvarao, a koja još uvek postoji. Iako njegova nekadašnja kuća, u kojoj se nalazio i njegov atelje, još uvek stoji na sred Vračara u Skerlićevoj broj 6, na njoj nema nikakvog obeležja koji bi radoznalim prolaznicima ukazivao pored čega prolaze.

I ova inicijativa naišla je na pozitivan odgovor beogradske opštine Vračar, koja je pripremila svu neophodnu dokumentaciju za postavljanje spomen-ploče na ovu kuću. Na sastancima u opštini, predstavnici našeg udruženja, aktivno su učestvovali u rešavanju ovog pitanja, a celokupna inicijativa prosleđena je Gradu Beogradu, odnosno Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica, čiju odluku ni dan danas nismo dobili.

Nadamo se da će u neko skorije vreme gradska vlast u Beogradu pored postavljanja spomenika nepoznatim kazahtanskim pesnicima koji nemaju nikakve veze sa našom zemljom, narodom, niti gradom i rokade naziva postojećih ulica u glavnom gradu uspeti da nađe makar trunku vremena da se posveti našim inicijativama i omogući njihovu realizaciju na čast svih nas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *