Univerzitet u Beogradu usvojio Pravilnik o procedurama za utvrđivanje plagijata

Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je Pravilnik kojim su definisane jasne procedure kako se utvrđuje da je neki pisani rad plagijat i mere koje izriče dekan fakulteta, a koje mogu biti i oduzimanje zvanja.

Prorektor Univerziteta u Beogradu Živan Lazović kaže da onog momenta kada se posumnja da je neki rad plagijat, matični fakultet formira etičku komisiju, koja zatim inicira formiranje stručne komisije na fakultetu, gde jednog člana daje veće grupacija, a dva člana sam fakultet.

„Stručna komisija kada završi rad podnosi izveštaj etičkom komitetu, a on obaveštava nastavno-naučno veće i dekana. Ukoliko se utvrdi da je rad plagijat dekan je obavezan da izrekne meru. Ukoliko je reč o doktoratu i neko je stekao zvanje na taj način, dekan mu oduzima zvanje“, rekao je Lazović novinarima nakon sednice Senata.

Ukoliko su nezadovoljni odlukom stručne komisije, kako kaže, može da se pokrene drugostepeni postupak pred Odborom za profesionalnu etiku na nivou univerziteta koji formira komisiju. „Na Odboru za profesionalnu etiku je da donese nepristrasnu odluku i sud kada je reč o tome da li je neki rad plagijat“, naglašava Lazović.

Mere odgovornosti predviđene su i za one koji doprinose prekršajima, ali i protiv onih koji nekog neosnovano optuže za plagijat. Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević kaže da će svi postupci koji su u toku biti tretirani po ovom pravilniku, koji nakon usvajanja na Senatu treba da bude objavljen u univerzitetskom glasniku.

Bumbaširević nije mogao da precizira kada će biti vođen postupak za utvrđivanje da li je doktorat gradonačelnika Beograda Siniše Malog plagijat.

Senat je, osim Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, usvojio i Kodeks profesionalne etike Univerziteta u Beogradu i Pravilnik o radu etičkih komisija i odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu .

(Izvor: RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *