DAR na Danu otvorenih vrata Ambasade Slovačke

Ambasada Slovačke Republike u Beogradu organizovala je Dan otvorenih vrata 10. jula 2016. godine sa početkom u 10 časova. Ulaz je bio slobodan, a svi posetioci imali su priliku da se upoznaju sa slovačkom kulturom, tradicijom i gastronomijom.

„Dođite na komšijsku kafu, i povedite decu, unuke, prijatelje, drage osobe, da nam ovaj dan bude što lepši i veseliji“, glasila je pozivnica koja je stigla na adresu našeg udruženja. DAR je odlučio da na ovu izuzetnu manifestaciju pošalje dvojac u sastavu Alisa Kockar i Aleksandar Novković. U dvorištu Ambasade bili su postavljeni štandovi na kojima su Slovaci iz Kovačice, Boljevca, Padine, Pazove, Bačkog Petrovca, Selenče, Silbaša, Gložana, Kisača, i drugih mesta u kojima žive Slovaci u Srbiji, predstaviči svoje tradicionalne proizvode – kulen, domaće štrudle sa makom i orasima, kolače, sireve, roštilj, ali i unikatne rukotvorine.

Izloženi proizvodi mogli su se ne samo videti, već i probati ili kupiti. Slovačka nacionalna manjina predstavila se i bogatim kulturno-umetničkim programom kroz nastupe brojnih folklornih društava, pevačkih grupa. Deca su se mogla zabaviti na sportskom takmičenju, a odrasli u kvizu znanja „Kolo sreće“, gde su mogli da provere znanje o Evropskoj uniji i Slovačkoj.

Naročito smo ponosni na to što su i Alisa i Aleksandar ne samo uspešno odgovorili na svoja pitanja i time osvojili vredne nagrade, već što su pomogli drugima da to isto učine. Imajući u vidu da su oboje trenutno studenti Fakulteta političkih nauka, pitanja poput „Ko je šefica pregovaračkog tima Srbije za pristupanje Evropskoj uniji?“ i „S kojim državama se graniči Slovačka?“ nisu predstavljala problem za njih.

Društvo za akademski razvoj ovim putem još jednom pozdravlja Ambasadu Slovačke Republike u Beogradu i čestita na sjajnom događaju koji je ostavio izuzetan utisak na sve prisutne. Verujemo da su veze koje spajaju Srbe i Slovake neraskidive i da je na svima nama da te veze čuvamo kao nešto zaista vredno.

This slideshow requires JavaScript.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *