DAR na Airpower aeromitingu u Austriji

Bacam pogled na sat, kad tamo piše 12:00. Naša grupa samo što je stigla u Celtveg, malo mesto u sred Austrije koje pripada saveznoj pokrajini Štajerskoj.

Nažalost, propustili smo svečano otvaranje zbog prevoza, čemu smo se posebno radovali zbog „jurofajter tajfuna“, balona i skakača, ali još uvek verujemo da ćemo uspeti da nadoknadimo sve što smo propustili. Vrlo brzo nam se priključuju trojica predstavnika Airpower tima, koji će nas u narednim satima sprovesti po aeromitingu, pokazati nam i ispričati nam sve što treba da znamo. Ipak, tek smo stigli i vreme je da se prvo osvežimo uz…Red Bull, podrazumeva se.

Gužva je. Ljudi su doputovali kolima, autobusima, biciklima, motorima… Prostor je ogroman, a pun. Procene kažu da je oko nas bilo 150.000 ljudi, ali sve što je važno sada je na nebu.

The Flying Bulls nastupaju i gledamo formaciju helikoptera. Veličanstveno izgleda. Potom na red dolaze austrijske vojne snage, gde konačno možemo da vidimo Eurofajtera na delu, jer ne samo da imamo priliku da posmatramo kako izgleda borba u vazduhu, nego se pred našim očima odvija i simulacija presretanja. Slede akrobacije Francuza, Poljaka, Šveđana, Španaca… Ali nama su Italijani najzanimljiviji. Zašto? Zato što su predstavnici Frecce Tricolori zastali samo zbog nas da bismo popričali, slikali se i pozvali nas u Udine. Oduševili su nas i na zemlji i u vazduhu.

U šetnji smo videli na desetine aviona i helikoptera podeljenih u pet različitih izložbi. Najzanimljiviji od svih bio nam je predsednički avion koji je Tito koristio. Više puta je preprodavan, a nedavno je i potpuno sređen. Bilo je i nekoliko letelica u koje je moglo da se uđe, ali su redovi bili ogromni. Najuporniji su sa sobom poneli i nekoliko fotografija nalik pilotskim, a najhrabriji su se oprobali i u bandži džampingu.

Poslednji sat u Celtvegu smo proveli šetajući kroz muzej. Sem aviona iz Drugog svetskog rata i helikoptera, mogli smo da vidimo i nekoliko olupina. Posebno je zanimljivo što je, sem što su sami delovi aviona poslagani, prikazana i tačna lokacija pada aviona i svih tih delova. Na samom kraju, prikazane su i uniforme.

Nedugo zatim, ponovo putujemo, samo ovaj put nazad u Srbiju. Bacam pogled na sat, kad tamo otkucava ponoć…novi dan, za nove pobede, ali pre toga da se malo naspavamo.

ACD – Agencija za kulturnu diplomatiju iz Beča (Austrija) inicira projekat «Wheels of Cultures» u sektoru kulturne razmene kroz putovanja, a u saradnji sa Društvom za akademski razvoj i Minibus Travel kompanijom iz Beograda, organizovano je prvo putovanje iz Srbije u Austriju na manifestaciju Airpower.

output_qpickX

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *