Izveštaj sa panel diskusije „Partnerstvo protiv političkog zapošljavanja“

Panel diskusija „Partnerstvo protiv političkog zapošljavanja“ bila je inspirisna projektom „Korupcija (ni)je opcija“ koji je Društvo za akademski razvoj realizovalo krajem 2015. i početkom 2016. godine, a koji je obuhvatao niz intervjua, seminara, okrugli sto i brošuru i rezultirao potpisivanjem dokumenta – Partnerstva.

Učesnici panela bili su:

  • Zoran Živković, predsednik Nove stranke
  • Boban Stojanović, osnivač Grupe za analizu i kreiranje javnih politika
  • Milica Glišić, potpredsednica Kluba demokratske omladine Demokratske stranke

Panel je moderirala Alisa Kockar, koordinatorka za međunarodnu saradnju i komunikaciju u Društvu za akademski razvoj.

Učesnici panela su razgovarali o korenima političkog zapošljavanja, implikacijama i posledicama, ali i o potencijalnim rešenjima problema.

Zoran Živković, predsednik Nove stranke, rešenje vidi u promeni uloge države: “Država bi trebalo samo da ubira porez, a da sve ostalo rade privatne firme, što bi u korenu saseklo problem političkog zapošljavanja. Nijedan privatnik neće da zaposli nekoga ko mu ne donosi profit, tj. nekoga ko je nesposoban, pa makar mu bio i rod rođeni.” Ipak, iako smatra da političko zapošljavanje jeste rak rana našeg društva, ne bi mogao da se složi sa idejom da su svi političari krivi za dešavanja u društvu: “Kada se priča o tome da su političari loši ljudi, pa meni pričate? Ja ih znam iznutra. Ali nisu svi. Kao što ni svi politikolozi nisu loši, ni dobri, tako ni političari, ni medicinske sestre, ni učitelji klavira nisu svi jednaki.”

“Država bi trebalo samo da ubira porez, a da sve ostalo rade privatne firme, što bi u korenu saseklo problem političkog zapošljavanja.“ – Zoran Živković

Boban Stojanović, osnivač Grupe za analizu i kreiranje javnih politika, ocenio je situaciju na sličan način: “Jedan od najvećih problema što postoji ogroman obuhvat partijskog zapošljavanja jeste obim same države, jer naša država pokušava da upravlja svim delovima društva. I dalje imamo društvena ili državna javna preduzeća koja obavljaju raznorazne poslove, imamo agencije za pomorske nesreće i slično, a more nemamo. Tako da bismo govorili o smanjenju tih poslova u kojima može doći do partijskog zapošljavanja, pre svega je neophodna neka vrsta debate o tome šta bi država trebalo da radi.”

“Jedan od najvećih problema što postoji ogroman obuhvat partijskog zapošljavanja jeste obim same države, jer naša država pokušava da upravlja svim delovima društva.“ – Boban Stojanović

Da će se i mladi, budući političari, uključiti u rešavanje problema političkog zapošljavanja pokazala je Milica Glišić, potpredsednica Kluba demokratske omladine Demokratske stranke: “Demokratska omladina je potpisivanjem Partnerstva protiv političkog zapošljavanja napravila jedan ozbiljan korak ka rešavanju problema korupcije u vidu političkog zapošljavnja, jer je time odlučila da da primer i matičnoj Demokratskoj stranci odnosno starijim kolegama, da vide koje su vrednosti njihovih omladinaca.” Glišićeva je potom obećala da će Demokratska omladina biti aktivna u lobiranju da se i Demokratska stranka priključi Partnerstvu protiv političkog zapošljavanja.

Zaključak panela bio je da političko zapošljavanje itekako postoji i da predstavlja veliki problem za naše društvo, da se jedino istinsko rešenje krije u stvaranju velikog broja poslova u privatnom sektoru, a da je odgovornost političkih partija, političara i posebno mladih političara da stvore takvu klimu u državi da ideja rešavanja problema partijskog zapošljavanja više ne deluje kao naučna fantastika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *