Društvo za akademski razvoj

Society for Academic Development

Studiranje Vesti

“Kuća nesagorivih reči” konačno pred publikom

Narodna biblioteka Srbije objavila je dugo očekivanu naučni monografiju istaknutog srpskog istoričara i nekadašnjeg upravnika naše nacionalne biblioteke Dejana Ristića, pod naslovom “Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838-1941”.

15085503_1192516857505107_6632597532855928379_n

Ova knjiga predstavlja jednu od najznačajnijih monografija iz oblasti istorije nacionalne kulture, koja je objavljena prethodnih godina. Nakon višegodišnjeg istraživanja, Dejan Ristić je utvrdio tačan datum i mesto osnivanja Narodne biblioteke Srbije, kao i predstavio najznačajnije ličnosti i događaje koji su obeležili prvi vek rada te nacionalne ustanove kulture.

Autor je posebnu pažnju posvetio delimičnom stradanju nacionalnog fonda u Prvom svetskog ratu, kao i njegovom potpunom uništenju tokom Drugog svetskog rata. Knjiga “Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838-1941” podjednako je namenjena stručnoj i najširoj javnosti i ne treba da čudi to što je izazvala veliku pažnju još pre nego što je objavljena.

Dejan Ristić je ove godine učestvovao u kampanji “Kultura na DAR 4” našeg Društva i to kao jedan od članova stručnog žirija koji je izabrao najbolje radove na konkursu za očuvanje i promociju kulturne baštine u Srbiji.

Dejana možete pratiti putem njegove Fejsbuk stranice, a 15. decembra svi koji se nađu u Narodnoj biblioteci “Radoje Domanović” u Topoli imaće priliku da prisustvuju predstavljanju knjige “Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838-1941”, kao i da čuju nešto više o njoj od autora i ljudi iz struke. Više o događaju možete pogledati ovde.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *