Društvo za akademski razvoj

Society for Academic Development

Na današnji dan Vesti

Dan kada je pocrnelo nebo (VIDEO)

Na današnji dan pre tačno 76 godina, vojna sila Trećeg rajha obrušila se na Kraljevinu Jugoslaviju. Ranom zorom, bez ikakve objave rata i krajnje podmuklo nacističke vazdušne snage poletele su iz Beča, Graca i Arada kako bi bombardovale prestonicu Jugoslavije koja je tada važila za otvoreni grad (bez protivvazdušne odbrane).

Treći rajh je bombardovao Beograd koristeći 234 bombardera i 120 lovaca i to u četiri naleta – 6. aprila, i ponovo 7, 11, i 12. aprila 1941. godine. U te svrhe upotrbljeno je oko 440 tona zapaljivih bombi. Prestonicu je od napada iz vazduha branio elitni VI lovački puk sa zemunskog aerodroma i jedinice protivvazdušne odbrane Vazdušne zone Beograd. Tačan broj aviona koje su oborili jugoslovenski piloti nikada nije tačno utvrđen, ali se procenjuje da on iznosi između 42 i 48. U borbama je poginulo 11 jugoslovenskih pilota.

U bombardovanju Beograda 1941. godine poginulo je 2.274 ljudi (nemački izvori govore da taj broj iznosi između 1.500 i 1.700, dok domaći procenjuju da je moguće da broj ide čak do 4.000). Porušeno je 627 zgrada, veoma oštećeno 1.601 zgrada, a delimično 6.829 zgrada uključujući i deo zgrade Starog dvora. Među teško oštećenim zgradama bila je i Vaznesenjska crkva u kojoj je bilo vernika koji su došli na jutrenje. Najznačajniji spomenik kulture, Narodna biblioteka sa 350.000 knjiga, uništena je već prvog dana bombardovanja.

U prilogu možete videti izgled Beograda nakon što su nacističke snage okupirale prestonicu.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *