Saopštenje povodom napada na članove UGRIPA

Društvo za akademski razvoj najoštrije osuđuje napad na petoricu članova udruženja Urbanih gerila ratnika iz podzemlja (UGRIP), ekipe koja se bavi istraživanjem i očuvanjem Petrovaradinske tvrđave i podzemlja.

Sinoć (10.09.2017) oko 21:00, petorica članova UGRIPA napadnuto je nožem na tvrđavi Petrovaradin u Carskom šancu, poznatijem kao Dance arena. Izvesni R.M. obučen kao pripadnik Žandarmerije napao je momke koji su krenuli svojim kućama i porodicama, a koji su pritom uspešno završili još jednu u nizu akcija čišćenja podzemlja u poslednje tri godine.

Visok, korpulentan momak sa originalnom odećom i obeležjima (značka na grudima i natpis na desnom rukavu) policije, usred mraka, nasrnuo je na momke i urlao da svi legnu dole inače će pucati. Jedan od momaka je ušao u klinč sa njim i prošao sav izgreban i istiskan. Kada je izvadio nož, momci iz UGRIPA su uspeli da ga savladaju i obore na zemlju, nakon čega su pozvali policiju. Dve interventne jedinice su munjevito reagovale, došle na lice mesta i privele napadača.

Foto: UGRIP

Za one koji nisu upoznati sa likom i delom čuvara tvrđave iz UGRIPA, navodimo da su to momci i devojke koji već godinama nesebično, dobrovoljno i samosvesno rade na čišćenju, očuvanju i promociji Petrovaradinske tvrđave i podzemlja, a na čast svih Novosađana i građana Srbije. Njihov rad i trud predstavljen je (na našu veliku radost) i publici koja prati našu kampanju za očuvanje i promociju kulturne baštine Srbije – Kultura na DAR, budući da je jedan od članova UGRIPA, gospodin Slavomir Kišfalubac osvojio jednu od glavnih nagrada u petoj sezoni naše kampanje sa filmom “Tvrđava kroz vekove“. Osim rada na unapređenju i konzervaciji kulturne baštine, UGRIPI se bave i humanitarnim radom, spajajući lepo i korisno.

Društvo za akademski razvoj podržava rad udruženja Urbanih gerila ratnika iz podzemlja i prepoznaje ga kao jedno od udruženja sa kojima DAR ima dosta toga zajedničkog. Takođe, podržavamo i poziv UGRIPA da se ovakve stvari u budućnosti spreče i to na sledeći način:

• da se zatvori podzemlje i nadzemlje Petrovaradinske tvrđave
  • da tvrđava ima svoju službu obezbeđenja i patrole koje se staraju o njoj i danju i noću
  • da se stane na put svima koji legalno i nelegalno žive i stvaraju đubre na njoj
  • istraživači i konzumenti bez licence nemaju šta da traže u podzemlju, kao ni maloletna deca bez pratnje roditelja i stručnih lica
  • da tvrđava ima svoje radno vreme, te da posle ponoći bude zabranjen ulaz
  • da svi koji žive na Hornverku, delu tvrđave, ne koriste najočuvaniji i treći po veličini kontraminski sistem kao deponiju, kanalizaciju, septičku jamu svojih privatnih stanova, vikendica, letnjikovaca i “ateljea”

Upravni odbor Društva za akademski razvoj