Društvo za akademski razvoj

Society for Academic Development

Aktivnosti Vesti

Saopštenje povodom napada na članove UGRIPA

Društvo za akademski razvoj najoštrije osuđuje napad na petoricu članova udruženja Urbanih gerila ratnika iz podzemlja (UGRIP), ekipe koja se bavi istraživanjem i očuvanjem Petrovaradinske tvrđave i podzemlja.

Sinoć (10.09.2017) oko 21:00, petorica članova UGRIPA napadnuto je nožem na tvrđavi Petrovaradin u Carskom šancu, poznatijem kao Dance arena. Izvesni R.M. obučen kao pripadnik Žandarmerije napao je momke koji su krenuli svojim kućama i porodicama, a koji su pritom uspešno završili još jednu u nizu akcija čišćenja podzemlja u poslednje tri godine.

Visok, korpulentan momak sa originalnom odećom i obeležjima (značka na grudima i natpis na desnom rukavu) policije, usred mraka, nasrnuo je na momke i urlao da svi legnu dole inače će pucati. Jedan od momaka je ušao u klinč sa njim i prošao sav izgreban i istiskan. Kada je izvadio nož, momci iz UGRIPA su uspeli da ga savladaju i obore na zemlju, nakon čega su pozvali policiju. Dve interventne jedinice su munjevito reagovale, došle na lice mesta i privele napadača.

Foto: UGRIP

Za one koji nisu upoznati sa likom i delom čuvara tvrđave iz UGRIPA, navodimo da su to momci i devojke koji već godinama nesebično, dobrovoljno i samosvesno rade na čišćenju, očuvanju i promociji Petrovaradinske tvrđave i podzemlja, a na čast svih Novosađana i građana Srbije. Njihov rad i trud predstavljen je (na našu veliku radost) i publici koja prati našu kampanju za očuvanje i promociju kulturne baštine Srbije – Kultura na DAR, budući da je jedan od članova UGRIPA, gospodin Slavomir Kišfalubac osvojio jednu od glavnih nagrada u petoj sezoni naše kampanje sa filmom “Tvrđava kroz vekove“. Osim rada na unapređenju i konzervaciji kulturne baštine, UGRIPI se bave i humanitarnim radom, spajajući lepo i korisno.

Društvo za akademski razvoj podržava rad udruženja Urbanih gerila ratnika iz podzemlja i prepoznaje ga kao jedno od udruženja sa kojima DAR ima dosta toga zajedničkog. Takođe, podržavamo i poziv UGRIPA da se ovakve stvari u budućnosti spreče i to na sledeći način:

• da se zatvori podzemlje i nadzemlje Petrovaradinske tvrđave
  • da tvrđava ima svoju službu obezbeđenja i patrole koje se staraju o njoj i danju i noću
  • da se stane na put svima koji legalno i nelegalno žive i stvaraju đubre na njoj
  • istraživači i konzumenti bez licence nemaju šta da traže u podzemlju, kao ni maloletna deca bez pratnje roditelja i stručnih lica
  • da tvrđava ima svoje radno vreme, te da posle ponoći bude zabranjen ulaz
  • da svi koji žive na Hornverku, delu tvrđave, ne koriste najočuvaniji i treći po veličini kontraminski sistem kao deponiju, kanalizaciju, septičku jamu svojih privatnih stanova, vikendica, letnjikovaca i “ateljea”

Upravni odbor Društva za akademski razvoj

LEAVE A RESPONSE