Društvo za akademski razvoj

Society for Academic Development

Vesti

Predavanje o kulturnom nasleđu za sve Kragujevčane

Društvo za akademski razvoj sa velikim zadovoljstvom poziva sve zainteresovane Kragujevčane i one koji se u ponedeljak 23. aprila nađu u ovom predivnom gradu, da prisustvuju predavanju pod nazivom “Kulturno nasleđe Srbije: Srbija i Unesko”.

Istoričar, nekadašnji upravnik Narodne biblioteke Srbije i državni sekretar za kulturu Dejan Ristić, u saradnji sa arhitektom-konzervatorom i istaknutim stručnjakom u oblasti zaštite pokretnog kulturnog nasleđa Radetom Mrlješom, održaće predavanje “Kulturno nasleđe Srbije: Srbija i Unesko” u Narodnoj biblioteci u ponedeljak 23. aprila od 19 časova, a povodom Svetskog dana knjige.

Izuzetno bogatstvo kulturne baštine (arheološki lokaliteti, prostorne kulturno-istorijske celine, bogomolje, utvrđenja, javni spomenici, bojišta, vojni memorijali i mesta stradanja, arhivi, biblioteke, muzeji, galerije i dr.) čine Srbiju prepoznatljivom u evropskim i svetskim okvirima.

Kulturno nasleđe, u sva tri svoja pojavna oblika (pokretno, nepokretno i nematerijalno), predstavlja jedan od temelja identiteta, ali i nepresušan obrazovni, naučni, umetnički, privredni i turistički resurs.

  • Šta čini kulturno nasleđe Srbije?
  • Koliko poznajemo, na koji način čuvamo i kako upravljamo sopstvenim kulturnim nasleđem?
  • Šta je ono što predstavlja svetsku vrednost?
  • Po čemu Srbija može biti prepoznatljiva na svetskim kulturnim i turističkim mapama?
  • Na koji je način Srbija prisutna u Uneskou? Zašto nas u Uneskou više nema, nego što nas ima?

Odgovore na ova i druga pitanja u vezi sa fenomenom kulturnog nasleđa Srbije pokušaće da pruže Ristić i Mrlješ.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *