DAR vas poziva na panel „Zajedno do kvalitetne interpretacije nasleđa“

Društvo za akademski razvoj i organizacioni tim kampanje Kultura na DAR s velikim zadovoljstvom vam preporučuju da idućeg petka prisustvujete jednom značajnom događaju gde će se nauka, obrazovanje i turizam zajednički uhvatiti u koštac sa problemom očuvanja kulturnog nasleđa.

U završnici Evropske godine kulturnog nasleđa, Visoka turistička škola strukovnih studija iz Beograda, pridružuje se njenom obeležavanju organizovanjem panel diskusije pod nazivom „Zajedno do kvalitetne interpretacije nasleđa: nauka, obrazovanje i turizam“.

Imajući u vidu da je turizam nasleđa, kao i arheološki turizam, u Srbiji još uvek nedovoljno razvijen, smatramo da je doprinos naučno-stručne javnosti od vitalnog značaja za iniciranje komunikacije i saradnje među različitim ciljnim grupama u oblasti vrednovanja i korišćenja domaćeg kulturnog nasleđa. Takođe, obrazovanje kadra namenski profilisanog za ovaj specifični vid kulturnog turizma, zahteva interdisciplinarni pristup i učešće više obrazovnih institucija. Stoga je panel „Zajedno do kvalitetne interpretacije nasleđa: nauka, obrazovanje i turizam“ osmišljen da, kroz konstruktivnu razmenu stavova različitih stručnjaka, bude jedan od koraka u pravcu iniciranja takvih aktivnosti. Namera je, takođe, da se skrene pažnja i na nedovoljno priznatu poziciju i ulogu turizma kao efektivne završnice dugotrajnog rada na procesima zaštite i očuvanja kulturne baštine.

Pored stručne publike i predstavnika medija, panelu će prisustvovati studenti Visoke turističke škole, čime će ovaj događaj dobiti obrazovni karakter od posebnog značaja za budući stručni kadar.

Okrugli sto će se održati u petak, 30. novembra 2018. godine, sa početkom u 12 časova, u prostorijama Visoke turističke škole strukovnih studija (Bulevar Zorana Đinđića 152a, Novi Beograd). Predviđeno trajanje panela je 90 minuta, dok će izlaganje panelista biti ograničeno na 10 minuta, nakon čega će uslediti diskusija. Učesnici panel diskusije biće Ljiljana Čerović (Turistička organizacije Srbije), dr Ljiljana Rogač Mijatović (Fakultet dramskih umetnosti, Institut za pozorište, film, radio i televiziju), Bojana Ibrajter Gazibara (Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda), mr Maja Todorović (Zavod za proučavanje kulturnog razvitka) i dr Adam Crnobrnja (Narodni muzej, Srpsko arheološko društvo). Moderator diskusije biće dr Bojana Plemić, profesorka Visoke turističke škole strukovnih studija Beograd.

Organizaciju događaja podržalo je Srpsko arheološko društvo u sklopu projekta „Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa“.

Društvo za akademski razvoj pruža punu podršku organizaciji ovakvog događaja i proslediće poziv svim učesnicima kampanje Kultura na DAR, kao i mladim ljudima koje bi ova tema trebalo da interesuje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *