Društvo za akademski razvoj

Society for Academic Development

Vesti

Srbija postala punopravna članica CERN-a

Republika Srbija postala je 23. punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), odlučeno je 14. decembra 2018. godine u Ženevi, jednoglasnim usvajanjem rezolucije Saveta ove organizacije.

Uz Izrael, Švajcarsku i Norvešku, Srbija je četvrta zemlja koja nije članica Evropske unije, a punopravna je članica ove prestižne naučne organizacije. Srbija je postala stalna članica, a da ni sve članice Evropske unije nisu pristupile CERN-u. Najbliža stalnom članstvu je Slovenija, koja ima status pridruženog člana, kakav je prethodno imala i Srbija.

Izvor: Vlada Srbije

CERN je osnovan 29. septembra 1954. godine od strane 12 zemalja članica, a to su bile: Belgija, Danska, Francuska, Zapadna Nemačka, Grčka, Italija, Holandija, Norveška, Švedska, Švajcarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Jugoslavija. Od osnivanja 1954. godine, CERN je primao nove članice, koje su nakon prijema uglavnom ostajale u punopravnom članstvu do dana današnjeg. To ipak nije bio slučaj sa samo dve članice: Španijom i Jugoslavijom.

Španija je postala članica CERN-a 1961. godine, potom se povukla iz članstva 1969. godine, da bi 1983. godine ponovo postala članica. Jugoslavija je bila jedan od osnivača CERN-a, ali je 1961. godine istupila iz članstva “iz ekonomskih razloga”. Nakon raspada Jugoslavije, nijedna novonastala država nije postala članica CERN-a, sve do ove godine, kada je to pošlo za rukom Srbiji.

Posle više od 50 godina, u martu 2012. Srbija se vratila u CERN, sa statusom pridružene članice na putu ka punopravnom članstvu. Prema rezoluciji Saveta CERN-a iz 2010, svaka država koja aplicira za članstvo mora da prođe kroz period pridruženog članstva koji može da traje minimalno dve, a maksimalno pet godina. Ponovnim članstvom, Srbija je prva država iz regiona koja pristupa CERN-u. Na punopravno članstvo čekaju Kipar i Slovenija, dok je Hrvatska u fazi aplikacije za pridruženo članstvo.

Izvor: Vlada Srbije

Punopravno članstvo omogućava da studenti i profesori iz naše zemlje rade istraživanja na svetskom nivou u Srbiji, kao i da naša privreda učestvuje u većem obimu na projektima u CERN-u. Možda i najvažnije – naučnici, inženjeri, studenti, ali i drugi stručnjaci dobiće mogućnost da se zaposle u ovoj organizaciji.

Srbiji punopravno članstvo donosi veće kvote za stipendije, više mesta u stručnim školama koje organizuje CERN, veće kvote za programe obrazovanja studenata, đaka, kao i nastavnika u školama. Naši istraživači ravnopravno će učestvovati na svim konkursima CERN-a, od finansiranja projekata naučne izvrsnosti, redovnih letnjih škola za studente i diplomce, doktorskih i postdoktorskih stipendija, do finansijske podrške za naučne specijalizacije.

Izvor: Društvo za akademski razvoj

Srpska privreda imaće značajnu korist od članstva, s obzirom na to da će naše kompanije moći da u većoj meri učestvuju na svim tenderima koje raspisuje CERN i tako se ravnopravno takmiče sa svetski uspešnim kompanijama. U periodu punopravnog članstva prethodne Jugoslavije, kompanije Ivo Lola Ribar i Minel su, uz fabriku Rade Končar iz Zagreba, ostvarile prihod od 2,7 miliona švajcarskih franaka, što je tada odgovaralo ukupnoj kontribuciji CERN-u po osnovu članarine u periodu 1959. do 1961. godine.

Mnoge analize su kasnije pokazale da je odluka o povlačenju ne samo doprinela bržem padu kvantiteta i kvaliteta naučnih istraživanja, već i nanela nenadoknadivu štetu ukupnom tehnološkom i industrijskom napretku zemlje.

Stalno članstvo u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja biće dodatni podsticaj za osnaživanje domaće nauke. Od 1. januara 2019. godine, počinje sa radom Fond za nauku, koji će omogućiti konkurentno finansiranje naučnih istraživanja i bolju povezanost nauke i privrede. Mladi naučnici će direktno uticati na transformaciju srpske ekonomije zasnovane na investicijama u ekonomiju zasnovanu na inovacijama, što je prioritetni cilj Vlade Srbije jer predstavlja razvojnu šansu Srbije za 21. vek.

Premijerka Srbije, Ana Brnabić je u septembru posetila sedište CERN-a u Ženevi i predstavila reforme koje Vlada Srbije sprovodi u oblasti nauke i obrazovanja. Članstvo Srbije u CERN-u biće formalno potvrđeno nakon što Narodna skupština Republike Srbije i Unesko, prema ustanovljenim procedurama, ratifikuju ovu rezoluciju. Zvaničan prijem Srbije kao stalnog člana CERN-a biće upriličen svečanom ceremonijom podizanja srpske zastave ispred zgrade CERN-a u Ženevi, kojoj će prisustvovati najviši državni vrh.

Društvo za akademski razvoj pozdravlja prijem Srbije u članstvo CERN-a, kao i zalaganje Vlade Srbije po tom pitanju, sa nadom da će to biti značajan korak u stvaranju ambijenta za neometan razvoj i obrazovanje budućih naučnika na ovim prostorima. Srbija se vratila tamo gde odavno pripada.

Izvor: Društvo za akademski razvoj

Naša delegacija koja je 2014. godine učestvovala na SIGEF forumu u Ženevi, iskoristila je priliku da poseti CERN i uveri se u to koliko je jedna takva institucija zapravo važna za čovečanstvo. Tada smo bili jako ponosni što je njene temelje postavila i Jugoslavija, ali ujedno i tužni što Srbija nije bila njen deo, te našim domaćinima nismo mogli dodatno da se pohvalimo.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *