Čuvari nasleđa

Društvo za akademski razvoj pokreće projekat Čuvari nasleđa čiji je krajnji cilj stvaranje interaktivne mape kulturne baštine Republike Srbije.

Želimo da podstaknemo zajednicu da se upozna sa svojom kulturnom baštinom, kako bi mogla da brine o njoj na najbolji mogući način. Verujemo da ćemo ovakvim projektom uspeti u tome.

Svedoci smo sve većeg zapostavljanja kulturne baštine u našoj zemlji, kao i sve većeg broja slučajeva gde se u svetu uništava kulturno nasleđe čitavih naroda. Radi prodaje na crnom tržištu, pod maskom religioznog fanatizma ili iz nekog trećeg anticivilizacijskog razloga, kulturna baština se širom sveta iz dana u dan uništava i nestaje.

Ako pogledamo naše dvorište, videćemo da Srbija već godinama ima druge prioritete koji su joj daleko važniji, ne samo od stvaranja neke nove kulturne baštine, već i od očuvanja one koju već poseduje. Najsvežiji primeri za to su zatrpavanje ranohrišćanske bazilike nedaleko od Niša, preko koje danas prelazi auto-put; potapanje valjevske Gračanice koja se danas nalazi pod vodom akumulacionog jezera za potrebe hidroelektrane; kao i najava da će Atletski savez Srbije dobiti svoj stadion usred Smederevske tvrđave.

Pored toga, iskustvo koje smo stekli radeći na kampanji „Kultura na DAR“, gde su „obični ljudi“ imali priliku da nam pokažu kojim sve to kulturnim dobrima Srbija i svi ljudi u njoj mogu da se ponose, govori nam da moramo da se borimo za očuvanje onoga što su nam naši preci ostavili. Želimo da Srbija bude država u kojoj se vodi računa, neguju i čuvaju civilizacijske vrednosti, koja brine o kulturnom nasleđu svih naroda i narodnosti koji su na ovim prostorima boravili i borave. Jedan od načina da to učinimo, jeste stvaranje uslova da svako ima pristup informacijama o tome, zbog čega smo se i odlučili da napravimo Interaktivnu mapu.

„Možete zbrisati čitave naraštaje, spaliti njihove domove do temelja i nekako će ipak naći načina da se vrate. Ali ako im uništite istoriju, uništite njihova dostignuća – pa je to kao da nisu ni postojali.“ – Džordž Kluni u filmu „Čuvari nasleđa“.

Očekujemo da najveću korist od našeg projekta imaju direktni korisnici, tj. domaći i strani turisti i ljubitelji kulture, kao i turističke organizacije, opštine i gradovi.

Ideja je da se napravi interaktivna mapa kulturne baštine Republike Srbije koja bi putem interneta bila dostupna svima koji žele da se upoznaju sa kulturnim blagom naše zemlje. Od opštine do opštine, od mesta do mesta, od grada do grada, svako bi imao priliku da doprinese stvaranju jedinstvene mape. Unošenjem predloga za novi unos u mapu, kao i propratnog teksta i materijala, posao Čuvarima nasleđa biće značajno olakšan, budući da će na osnovu toga moći da dalje istraže nešto više o datom unosu. Budući da nam je najvažniji cilj projekta verodostojnost mape i svih podataka koji se budu nalazili na njoj, planiramo saradnju sa vodećim stručnjacima iz oblasti kulture – istoričara, arheologa, istoričara umetnosti, istraživača, hroničara i sl. Tim stručnjaka će imati zadatak da svaki unos proveri i odobri. Svi koji budu stvarali mapu imali bi titulu Čuvara nasleđa, jer bi radili na projektu kakav do sada nije viđen na ovim prostorima. Projekat bi se izvodio u nekoliko etapa koje nisu nužno hronološki uslovljene, tj. neke od njih se mogu i simultano odvijati.

Društvo za akademski razvoj je ovim projektom konkurisalo na Centrifuga 2017 konkursu SUPERSTE zajednice Erste banke. Projekat je zvanično ušao u konkurenciju sa ostalim projektima, ali nije dobio podršku žirija koji se odlučio za druge projekte. Nakon nekoliko pokušaja da sami izvedemo zacrtano, odlučeno je da se ovaj projekat napusti i ostavi za neke bolje dane.