Čuvari nasleđa

Društvo za akademski razvoj uz finansijsku podršku Vikimedija Srbije realizuje projekat Čuvari nasleđa od januara 2021. godine.

Glavni cilj projekta je da se srednjoškolci zainteresuju da učestvuju u dopunjavanju članaka iz oblasti kulturnog nasleđa naše zemlje na Vikipediji. Svedoci smo da se godinama kvazi-naučne činjenice poturaju putem društvenih mreža, a neretko i drugih medija, kao nešto apsolutno istinito, kao i da se aktivno radi na opštem padu kvaliteta istorijskog znanja naših sugrađana. Naš cilj je da jednim ovakvim projektom, zahvaljujući mladim naraštajima, preokrenemo taj trend.

Ideja za projekat razvila se na osnovama sedmogodišnjeg delovanja u okviru kampanje za očuvanje kulturne baštine – Kultura na DAR – i svega onoga što smo za tih sedam godina naučili i prikupili, sa ciljem da nastavimo da delimo saznanje o kulturnom bogatstvu naše zemlje i da sve što naučimo ostane u amanet u okviru Vikipedije, kao slobodan izvor.

Primer odlične saradnje sa učenicima i zaposlenima iz Dvanaeste beogradske gimnazije, nastojali smo da proširimo i na druge srednje škole sa teritorije grada Beograda. Konkretne aktivnosti podrazumevaju poziv đacima da se uključe u projekat, nakon čega sledi podela zadataka za istraživanje, zatim pomoć u odabiru materijala koje mogu da koriste i obuka za korišćenje Vikipedije. Veći deo aktivnosti sprovode članovi Društva za akademski razvoj uz podršku tima ispred Vikipedije u okviru obuke za objavljivanje članaka.

Krajnji cilj projekta je verodostojan prikaz našeg kulturnog nasleđa na Vikipediji, uz izgradnju budućih korisnika i autora Vikipedije, kroz obuku srednjoškolaca za njeno praktično korišćenje.

Opšti ciljevi projekta podrazumevaju verodostojan prikaz našeg kulturnog nasleđa na Vikipediji. Drugi ciljevi podrazumevaju izgradnju mladih ličnosti kroz učešće na ovakvom projektu, povećanje broja mladih autora Vikipedije, usavršavanje mladih za korišćenje izvora i drugih metoda pisanja naučnih i enciklopedijskih radova, te sticanje iskustava u kolektivnom i samostalnom radu i istraživanju kroz povezivanje sa učenicima drugih škola na teritoriji grada.

Prvenstveno očekujemo da će tim đaka koji bude učestvovao na projektu biti tu i ubuduće, te da će nakon prve generacije biti prilike i za drugu generaciju Čuvara nasleđa, kojoj će prva generacija preneti svo potrebno znanje i iskustva, te pružiti pomoć u daljem radu. Nadamo se da će potom svako od njih ta potrebna znanja i iskutva preneti svojim bližnjima i koristiti ih u svom budućem akademskom životu. Kao jedan od dokaza da je tako nešto moguće jesu naši vitezovi od kulture koji su 2013. godine bili osnovci, a danas su srednjoškolci, a neki već i studenti, a koji se uvek jave kada započne novi konkurs i daju svoj nesebičan doprinos očuvanju našeg kulturnog nasleđa. Sve navedeno, spada u ciljeve projekta Čuvara nasleđa.

Prva generacija Čuvara nasleđa

 1. Marijana Mijić, Elektotehnička škola Zemun
 2. Stefan Vladislav Radić, Arhimed
 3. Željko Grbić, IX beogradska gimnazija
 4. Matija Gačević, ITHS
 5. Stefan Kostić, Geodetska tehnička škola
 6. Marko Macura, III beogradska gimnazija
 7. Ivana Aritonović, Arhitektonska tehnička škola
 8. Tea Golja, Tehnička škola Obrenovac
 9. Ivan Arambašić, Zemunska gimnazija
 10. Jovana Kolerović, XII beogradska gimnazija
 11. Aleksa Gvozdenović, Elektrotehnička škola Zemun
 12. Milica Đorđević, Gimnazija Sveti Sava
 13. Ivona Ilić, XII beogradska gimnazija
 14. Katarina Marić, XII beogradska gimnazija
 15. Milica Damnjanović, XII beogradska gimnazija
 16. Luka Dragumilo, XII beogradska gimnazija
 17. Mila Pejčinović, Škola za dizajn
 18. Jelena Spasić, X beogradska gimnazija
 19. Viktor Okanto Jovičić, X beogradska gimnazija
 20. Anđelija Živanović, XII beogradska gimnazija
 21. Nikola Tufegdžić, Geodetska tehnička škola
 22. Filip Zokić, Medicinska škola
 23. Jovana Dautović, XII beogradska gimnazija
 24. Maša Dakić, XII beogradska gimnazija
 25. Neda Cvetković, XII beogradska gimnazija
 26. Anja Pavlašević, XII beogradska gimnzaija