Država i CSR?

Ambasada Švedske u Beogradu u saradnji sa Društvom za akademski razvoj organizovala je predavanje i diskusiju na temu „Država i društveno odgovorno poslovanje“ za sve zainteresovane studente i studentkinje. Predavanje je održano u Profesorskoj sali Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, 18. decembra 2013. godine.

Ministarstvo spoljnih poslova Švedske godinama aktivno radi na društveno odgovornom poslovanju u svetskim razmerama. Značenje CSR-a se može definisati kao odgovornost kompanija za njihov uticaj na društvo. Kako bi kompanije dostigle nivo društvene odgovornosti potrebno je da u svoje poslovne politike uvrste strategije za rešavanje društvenih, ekoloških i potrošačkih problema, kao i probleme ljudskih prava. Kvalitetna i dugoročna CSR strategija je obostrana nagrada, kako za kompaniju tako i za državu.

Sa namerom da podrži napore Vlade Švedske u promovisanju švedskih i evropskih vrednosti CSR-a, Ambasada Švedske u Beogradu predstavila je ovaj jedinstven i inspirativan događaj za studente u Srbiji. Studenti su imali priliku da dobiju uvid u, inače nedostupne, informacije o globalnom razvoju u pogledu veza između države i kompanija na lokalnom nivou.

Među istaknutim gostujućim predavačima bili su:

  • Njegova ekselencija ambasador Švedske u Srbiji, gospodin Krister Asp, koji je pozdravio studente i otvorio ovu nesvakidašnju tribinu. Gospodin Asp je između ostalog pomenuo vezu između pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i jače i vrednije implementacije društveno odgovornog poslovanja u zemlji.

  • Gospodin Bengt Johanson, ambasador društveno odgovornog poslovanja u Ministarstvu spoljnih poslova Švedske, koji je tog dana iz svoje zemlje doputovao avionom kako bi sa studentima podelio nešto od svog dugogodišnjeg iskustva u ovoj oblasti, govorio je o ulozi države i vlasti u društveno odgovornom poslovanju. Takođe je pomenuo nekoliko veoma interesantnih primera kako se švedske kompanije u svetu ponašaju u duhu CSR-a.

„Društveno odgovorno poslovanje najbolje funkcioniše kada kompanije vode dijalog sa zainteresovanim stranama poput zaposlenih, nevladinih organizacija i države o tome kakav je njihov uticaj na društvo.”

„Prešli smo veoma dalek put i ako mene pitate, mislim da velike kompanije danas imaju veće poverenje građana nego državne institucije.”

  • Gospodin Saša Bešlić, investicioni bankar, trenutno šef odgovornog ulaganja i upravljanja u Nordea banci, najvećoj finansijskoj instituciji u Severnoj Evropi. Gospodin Bešlić je dao nekoliko dobrih primera odličnih CSR strategija i izneo je svoja iskustva sa državama na Balkanu. Pomenuo je problem rasta broja stanovnika na planeti i činjenicu da ćemo morati da koristimo zemaljske ograničene resurse na održiv način.

“Nisam uložio ni jedan jedini dinar u bilo koji toksični proizvod koji je doveo do finansijske krize 2008. godine.”

„Moramo da shvatimo da imamo ograničene resurse na našoj planeti i da moramo početi da vodimo biznis u skladu sa tom činjenicom.”

  • Gospođa Milena Matić, menadžerka marketinga i strategije u kompaniji Erikson osvrnula se na konkretne primere kako je Erikson svojim proizvodima poboljšao kvalitet života mnogim građanima i objasnila je zašto je Eriksonov projekat vezan za autobuski prevoz u Pančevu bio veoma uspešan.

  • Gospođa Liselot Martinenko Agerlid je podvukla značaj društveno odgovornog poslovanja za studente i njihov život u budućnosti, zato što su kompanije koje imaju strategije društveno odgovornog poslovanja te za koje danas svi žele da rade. Svojim govorom, gospođa Liselot je zatvorila tribinu.

U publici je bilo prisutno stotinak studenata sa dvadesetak različitih fakulteta, koji su se prijavili za tribinu uglavnom putem formulara koji je stajao na sajtu Društva za akademski razvoj. Svi su imali prilike da postave pitanje cenjenim predavačima, što je nekoliko studenata učinilo, ali nažalost, nije bilo vremena da se odgovori na svako pitanje.

Ambasade Švedske je predstavila takmičenje za sve zainteresovane studente koji žele da svojim idejama pokrenu društveno odgovorno poslovanje u Srbiji i koji će, ukoliko napišu najbolji CSR rad, imati prilike da stažiraju u nekoj od vodećih švedskih kompanija.

Društvo za akademski razvoj ovom prilikom zahvaljuje Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu za gostoprimstvo koje su pružili našem udruženju i cenjenim gostima iz inostranstva, kao i svima vama koji ste došli na predavanje koje smo organizovali. Nadamo se da vam je bilo interesantno i korisno. Nastavićemo sa sličnim aktivnostima i u narednom periodu, a do tada vas molimo da nam pišete na office@dar.org.rs ukoliko želite eventualno da postavite neko pitanje našim uvaženim gostima na temu CSR-a ili ukoliko imate bilo kakvu primedbu, sugestiju, pohvalu ili slično povodom događaja koji smo organizovali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *