Izveštaj sa treninga

Od subote 5. decembra do ponedeljka 7. decembra Društvo za akademski razvoj organizovalo je treninge u okviru projekta „Korupcija (ni)je opcija“, koji realizuje uz podršku Fondacije Centar za demokratiju i Evropske unije.

Učesnici koji su se prijavili putem onlajn formulara mogli su da biraju koji od tri ponuđena dana im najviše odgovara, budući da su treninzi prema agendi bili ujednačeni. Naravno, kao što ni svaki dan nije potpuno isti, tako je svaki trening imao svoje posebnosti upravo zahvaljujući različitim učesnicima.

Prvi trening počeo je uvodnim predavanjem koje je održao Boban Stojanović, doktorand i saradnik u nastavi na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu i jedan od osnivača Grupe za analizu i kreiranje javnih politika (GAJP). Priliku da se sa pojmom korupcije upoznaju kroz teorijske i praktične primere gospodina Stojanovića imali su i učesnici koji su izabrali da pohađaju drugi i treći trening.

Nakon Bobanovog uvodnog predavanja prvog dana, nastupio je profesor doktor Zoran Stojiljković, profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu i predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, koji je u svom maniru učesnicima koji su imali sreću da ga slušaju prvog dana preneo svoja iskustva vezana za borbu protiv korupcije i odnos prema korupciji u društvu. Da je prava šteta što je gospodin Stojiljković bio sprečen da predaje na druga dva treninga pokazuje i reakcija učesnika prvog treninga koji su njegovo predavanje ocenili kao veoma pozitivno i inspirativno.

Prva prilika da se učesnici aktivnije uključe u trening, koji je osmišljen kao interaktivno učenje o korupciji, bila je panel diskusija pod nazivom „Političko zapošljavanje: mit ili realnost?“ u kojoj su učestvovali Bojan Klačar (prvog dana), projektni koordinator Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), Đorđe Belamarić, zamenik predsednice Gradske opštine Vračar, Filip Ugrenović (prvog i drugog dana), voditelj na Naxi radiju i stand up komičar, Ivana Jeremić (drugog dana), novinarska Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Tijana Kljajević (trećeg dana), koordinatorka projekta u Fondaciji Centar za demokratiju, Vladica Jovanović (trećeg dana), community organizer u Srbiji u pokretu. Sama tema je bila vrlo uzbudljiva za diskusiju, a svi panelisti su se odlično snašli u tome da učesnicima predstave svoje viđenje problema iz pozicije u kojoj se nalaze.

Nakon ručka, učesnici su se vratili u svoje klupe i dočekali paneliste u okviru drugog panela „Da li postoji alternativa? Imamo li izbor?“. Panelisti su bili Ivana Vukić (prvi i drugi dan), project assistant i koordinator za komunikacije BIRN Srbija, Aleksandar Dašić, osnivač i direktor sajta za mlade – PortalMladi.com, Srđan Ilić, reporter i prezenter informativnog programa na TV Prva, Marko Čomić, predsednik Političkog saveta omladine Demokratske stranke. Učesnici treninga su tokom drugog panela bili najaktivniji, razmenjujući svoja mišljenja i stavove sa panelistima. Takođe, panelisti su imali pregršt sjajnih saveta za mlade ljude, što je bio sjajan uvod u poslednje predavanje.

Poslednje predavanje svakog dana držala je po jedna izuzetna osoba koja je svojom karijerom, iskustvom i znanjem mogla da prenese mladim učesnicima treninga korisne informacije za njihov dalji razvoj. Predavanje pod nazivom „Biznis kao alternativa“ prvog dana držala je Aleksandra Kosanović Strižak dugogodišnja direktorka full service marketinške agencije Nova Communications, drugog dana Ana Marija Popović, Co-founder Destination Office, local development hub koja vodi sajt www.kakonamaster.com, a trećeg dana Sonja Dakić, suosnivačica i suvlasnica socijalnog preduzeća Daj Daj d.o.o.

Na kraju, poslednjih sat vremena svakog treninga utrošeno je na radionicu koju su držali Alisa Kockar, koordinatorka projekta „Korupcija (ni)je opcija“ i Milan Simonović, pomoćnik koordinatorke. Njih dvoje podelili su učesnike u četiri posebne grupe koje su imale zadatak da svaka za sebe reši jedan od dva problema. Prvi problem bio je da pokušaju da unutar svoje zamišljene političke partije spreče priliv novog članstva koje dolazi samo zbog želje da preko te stranke dobije zaposlenje, a drugi da osmisle kako će ljudima putem ulične akcije približiti problem korupcije u vidu stranačkog zapošljavanja i pokazati nam zbog čega i mi moramo da se uključimo u borbu protiv toga.

Svi učesnici treninga koji su prisustvovali od početka do kraja dobili su sertifikate o uspešno završenom treningu. Osim sertifikata, dodeljene su i posebne zahvalnice volonterima koji su se prijavili da pomognu našem udruženju u realizaciji celokupnog projekta.